Quizoom

Како се носите со епидемијата и изолацијата?

Проверете кои мерки се најважни за вашето ментално здравје во текот и по изолацијата.

Поради епидемијата на Корона вирусот – Covid 19 се најдовте во непозната и никогаш претходно доживеана ситуација. Непознатите ситуации со себе носат бројни закани за менталното здравје врз кои можете да влијаете. Одговорете на прашањата и проверете кои корисни одлуки и мерки ги советува психијатарот д-р. Петра Јаленко Рот.

Како да се носите со епидемијата и изолацијата?

Започнете
Quizoom

Како ја одржувате врската со пријателите и роднините кои не живеат со вас?

Не Ја одржувам
Понекогаш им се јавувам
Се гледаме по пат на видео повици
Quizoom

Како го поминувате времето во изолација?

Ја следам поставената рутина, но си дозволувам и варијации
Немам обврски или задачи. Досадно ми е
Цел ден сум ангажиран, но немам ред
Quizoom

Што правите кога ви е досадно?

Се препуштам на досадата и не правам ништо
Во тек на изолацијата имам доволно редовна работа. Немам слободно време
Повторно се занимавам со речиси заборавени активности
Quizoom

Како разговарате за ситуацијата со децата и/или со постарите лица?

Не разговараме за тоа
Отворено, искрено и прилагодено на нивното разбирање
Ги знаат основите, но не и деталите
Quizoom

Дали размислувате за времето кога ќе се вратиме од изолација? Дали сте загрижени?

Да, блиските ми велат дека премногу размислувам. Најмногу ме загрижува финансиската ситуација
2. Не, не сакам премногу да се обременувам
3. Размислувам, колку што е потребно. Се обидувам да се подготвам на сѐ
Loading…