Quizoom

Дали сте склони кон стрес?

 

Ритамот на животот на претприемачи денес е доста стресен. Подложноста на стрес во голема мера зависи и од карактерот, односно природата на личноста. Со психологот Катерина Веселко (О.К. Консалтинг) дефиниравме три типа на личности, за кои се карактеристични слични ризици на стрес.

Решете го тестот и дознајте, кој е вашиот ризик за стрес и како можете да делувате превентивно.

 

Започни
Quizoom

Што значи за вас успех?

Да бидеш најдобар
Да уживаш при патувањето
Да издржиш до целта
Quizoom

Како реагирате на напорна работа?

Можам да останам сконцентриран/а и да го потиснам заморот уште долго откако сите ќе се откажат
Кога ќе дојдам до својата граница на концентрираност, престанувам со работа
Quizoom

Како се чуствувате кога не можете да ја завршите работата во зададениот временски рок, којшто си го зададовте сами на себе?

Неуспешно и нервозно
Знам дека направив сѐ што беше во мојата моќ, затоа сум мирен/на
Како губитник, но тоа и онака го очекував
Quizoom

Како се однесувате во конфликтни ситуации со колегите?

Ги задржувам своите чувства и се обидувам што побрзо да се извлечам од ситуацијата и да се тргнам на страна
Јасно ги покажувам своите чуства и очекувања и ги слушам другите
Вообичаено сум во право и го докажувам тоа
Quizoom

Една од важните задолжувања на раководителите е делегирање на задачи. Како го правите тоа?

Задачите ги делам според компетенциите на подредените и ја вршам својата работа
Што повеќе се обидувам да направам сам/а, бидејќи немам доверба во останатите дека добро ќе ја извршат својата работа
Не сакам да се расправам и да ги убедувам луѓето да ја вршат својата работа, затоа доста од задачите завршувам сам/а
Quizoom

Какви сте во односот со другите?

Опуштен/а
Често се споредувам
Недоверлив/а сум
Quizoom

Како се однесувате во ред за чекање и на пат?

Го набљудувам светот околу себе и слушам музика
Се лутам на спори возачи и нервозно тапкам со прстите по воланот
Се гризнувам за јазик, за да го задржам незадоволството и чекам
Quizoom

Како го поминувате своето слободно време?

Ретко имам време за себе
Често се вртам околу непријатни чуства
Го правам она што ме радува
Quizoom

Како ги поминувате викендите?

Обично цел ден ми е исполнет со активности, онолку колку што можам да направам, а често работам, како би се подготвил/а за следната работна недела
Често се чувствувам осамено
Одмарам и ги полнам батериите за следната работна недела
Quizoom

Како се храните на работа?

Обично јадам сам/а
Јадам во канцеларијата, често го прескокнувам оброкот
Го користам времето за доручек да се исклучам
Loading…